Heeft u een patiënt met een depressieve, een angst of een psychotische stoornis, en heeft medicatie te weinig effect of te veel bijwerkingen? Door gebruik te maken van farmacogenetica kan men in sommige gevallen medicatie en doseringen beter afstellen. In het PSY-PGx onderzoek kijken we of het gebruik van farmacogenetica leidt tot een betere klinische behandeling.
PSY-PGx is een dubbelblind gerandomiseerde studie waarbij patiënten een medicatie advies krijgen op basis van farmacogenetica in de studiegroep of de huidige richtlijnen in de controlegroep. De onderzoekers en patiënten weten niet in welke groep zij zitten, behandelaren wel. Het is van belang dat patiënten tijdens de studie geblindeerd blijven.
Deelnemers worden 24 weken goed gemonitord tijdens vier fysieke afspraken. De monitoring bestaat uit interviews, ECGs en bloedonderzoek.
Aan het eind van de studie krijgt iedereen uitslag over hun metabolisme (farmacogenetisch profiel).
Om uw patiënt mee te laten doen met dit onderzoek kan hij of zij worden aangemeld via de link aan de rechterzijde.
Indien u vragen heeft over de criteria of het onderzoek kunt u contact met ons opnemen.
U als behandelaar kunt uw patiënt aanmelden voor dit onderzoek.
Op 4 september 2020 heeft het bestuur van de NVvP de Leidraad farmacogenetica voor de dagelijkse psychiatrische praktijk geautoriseerd. In deze leidraad worden adviezen gegeven voor de (mede)behandelaar van patiënten met een stemmings-, angst-, en/of psychotische stoornis, die antidepressiva of antipsychotica (gaan) gebruiken. Initiatiefnemer voor deze leidraad was Ass. Prof. Roos van Westrhenen.
In de leidraad wordt er beperkt tot genetische variatie in CYP-enzymen die relevant zijn voor de farmacokinetiek. De leidraad is tot stand gekomen met behulp van financiering van de Stichting Kwaliteitsgelden Medisch Specialisten. Meer informatie over de samenstelling van de werkgroep vindt u op de website van de NVvP.
U kunt de Leidraad farmacogenetica hieronder downloaden.